Hoe verbeter je de zoekresultaten in Shopware 6? - FireMultimedia

Hoe verbeter je de zoekresultaten in Shopware 6?

Shopware 6 heeft een geavanceerde zoekfunctie in de backend (admin) en in de frontend. Dit artikel gaat alleen in op de zoekfunctie in de frontend.

De zoekfunctie van Shopware 6 toont alleen producten. Categorieën of andere onderdelen van de webshop komen dus niet naar voren in de zoekresultaten.

Instellingen zoekfunctie aanpassen

Om de instellingen van de zoekfunctie aan te passen ga je naar Instellingen > Shop > Zoeken. Hier kun je het volgende instellen:

Gedrag zoeken

Je kunt hier kiezen uit „EN” Zoeken en „OR” Zoeken. Dit is de belangrijkste instelling van de zoekfunctie die je mogelijk wilt aanpassen om de relevantie van de zoekresultaten te verbeteren. Stel je zoekt op broek rood dan krijg je met „EN” Zoeken alleen de producten te zien met de woorden broek en rood. Met „OR” Zoeken krijg je alle producten waar het woord broek of rood in staat. Dus bijvoorbeeld ook alle rode t-shirts. Daarom is in de meeste gevallen „EN” Zoeken de juiste keuze.

Met minimale lengte zoekterm kun je korte woorden zoals de, het en een uitsluiten. De minimale waarde is 3. Elke kleinere waarde wordt genegeerd door Shopware.

Doorzoekbare inhoud

Hier kun je instellen welke productdata meegenomen moet worden in de zoekfunctie en de prioriteit aangeven. Productdata met een hogere rangschikking score tellen zwaarder mee in de zoekresultaten. Voorbeeld: Stel er is een attribuut “kleur” met een gewicht van 3 en een attribuut “omschrijving” met een gewicht van 1. Je zoekt op “rood”. Sommige producten hebben bij het attribuut kleur het label rood. Sommige producten hebben alleen in de omschrijving het woord rood staan. De producten die bij het attribuut kleur het label rood hebben komen hoger in de zoekresultaten.

Vaak geef je productnaam SKU, EAN, merk en kleur een hoger gewicht mee dan de beschrijving van het product.

Uitgesloten zoektermen

Hiermee kun je woorden uitsluiten van de zoekfunctie. Als je zoekt op een uitgesloten zoekwoord wordt deze genegeerd.

Gerelateerde items