Shopware 6 is het meest populaire e-commerce platform van Duitsland en wint nu ook hard populariteit in andere landen waaronder Nederland. Ben je aan het oriënteren naar een nieuw webshop systeem dan moet je zeker naar Shopware 6 kijken. In dit artikel alles wat je wilt weten over Shopware.
Wat is Shopware?
Shopware is een e-commerce platform net zoals Magento en WooCommerce. Shopware is opgericht in 2000 in Duitsland. Hiermee is Shopware veel ouder dan bijvoorbeeld Magento en Shopify maar is buiten de landsgrenzen van Duitsland altijd vrij onbekend gebleven. De nieuwe Shopware versie brengt hier verandering in en dat is niet voor niets: Het biedt veel flexibiliteit, is gebruiksvriendelijk en zit technisch goed in elkaar. Dit alles zonder grote complexiteit waardoor het ook nog een betaalbaar platform in ontwikkeling en onderhoud is. In 2022 hebben ze 100 miljoen dollar aan groeikapitaal opgehaald wat helpt om de internationale groei te versnellen.
Shopware 6 is compleet opnieuw opgebouwd en niet te vergelijken met zijn voorganger Shopware 5. Een groot voordeel hiervan is dat alle technieken up-to-date zijn en voldoet aan de huidige eisen. Een klein nadeel hiervan was dat bij lancering van Shopware 6 het aanbod van verkrijgbare koppelingen en plugins beperkt was, maar ondertussen is dit aanbod flink vergroot en blijft het verder groeien.
De broncode van de Shopware open-source community editie is voor iedereen toegankelijk. Iedereen kan en mag de software gebruiken en naar wens aanpassen. Dit geeft veel vrijheid en maakt je onafhankelijk. Ook zorgt het voor meer veiligheid. De betaalde versies bieden meer functionaliteiten.
Wat kost een Shopware webshop?
De kosten van een Shopware webshop zijn helemaal afhankelijk van jouw wensen. De kosten bestaan o.a. uit:
- Licentiekosten aan Shopware. In veel gevallen voldoet de gratis versie.
- Aankoop of abonnementen van Shopware plugins.
- Ontwikkelingskosten van de webshop.
- Hosting
- Periodieke kosten voor doorontwikkeling en onderhoud.
We raden voor de hosting onze Elastic hosting of een managed virtuele server aan. De kosten hiervan starten bij 30 euro per maand.
Welke technieken gebruikt Shopware?
Shopware maakt gebruik van gangbare en toegankelijke technieken wat de stabiliteit van het platform ten goede komt en leercurve voor developers verminderd. Shopware is geschreven in de programmeertaal PHP en maakt gebruik van het Symfony PHP framework in combinatie met VueJS. Als template-engine is gekozen voor Twig.
Hoe zit het met betaalmethoden?
Ondanks dat Shopware een Duits e-commerce platform is hoef je geen zorgen te maken over de integratie van Nederlandse betaalmethoden. De integratie van betaalmethoden loopt net zoals bij Magento en WooCommerce via een plugin van jouw payment provider. Via deze plugin kunnen alle betaalmethoden die er zijn moeiteloos geïntegreerd worden.
Hoe zit het met koppelingen?
Ondanks het kleine marktaandeel zit het inmiddels wel goed met de koppelingen. Veel partijen zien de potentie in en hebben de afgelopen jaren vaart gezet met het maken van een koppeling voor Shopware 6. Vele vervoerders, boekhoudpakketten, marketing automation software en marketplaces zijn ondertussen te koppelen.
De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel. Hierdoor is het niet haalbaar om in dit artikel een compleet overzicht op te nemen. Maar hierbij toch een overzicht van de meest populaire koppelingen die het vermelden waard zijn.
Vervoerders
Vervoerders die een officiële plugin aanbieden:
Ook tussenplatformen zoals Sendcloud zijn te koppelen.
Boekhoudpakketten
Marketing Automation
Marketplaces
Via de tussenplatformen Channable en ChannelEngine kunnen de meeste marketplaces gekoppeld worden. Ook goed om te weten dat je binnen de standaard functionaliteiten van Shopware XML feeds kunt genereren voor bijvoorbeeld Google Shopping.