Categorieën beheren in Magento 2 - FireMultimedia

Categorieën beheren in Magento 2

Over categorieën in Magento 2

Een product kan in één of meerdere categorieën geplaatst worden. Een product kan tijdens het aanmaken of bewerken van het betreffende product in een categorie geplaatst worden. Maar het is ook mogelijk om vanuit de categorie te zoeken op producten en toe te voegen aan een categorie.

Een categorie toevoegen

Het toevoegen van de categorieën werkt als volgt:

  1. Ga naar ‘Catalogus’ > ‘Categorieën’.
  2. Aan de linkerkant staat een boom met alle categorieën. Een categorie die zichtbaar is op de shop staat onder een hoofdcategorie, standaard is dit de ‘Default Category’. Klik op de categorie waaronder je een categorie wilt toevoegen en daarna op de button ‘Subcategorie toevoegen’.
  3. Vul de vereiste velden in en klik daarna op ‘Opslaan’. De volgende velden kom je o.a. tegen:

Categorie inschakelen: Zet deze op ‘Ja’ als je de categorie wilt tonen in de webshop. Zet deze op ‘Nee’ als je deze nog niet wilt tonen in de webshop.

Weergeven in menu: Zet deze op ‘Ja’ als je deze categorie wilt weergeven in het menu. Zet deze op ‘Nee’ als je de categorie niet wilt weergeven in het menu.

Categorie naam: Naam van de categorie. Deze is bijvoorbeeld zichtbaar in het menu en bovenaan de betreffende categoriepagina.

Inhoud

Categorie afbeelding: Upload een afbeelding vanaf je computer. Deze afbeelding komt op de betreffende categoriepagina te staan. De positie en manier van weergeven is afhankelijk van de template.

Omschrijving: Een omschrijving van de categorie. Deze omschrijving komt boven de producten te staan bij de betreffende categorie. De weergave is afhankelijk van de template.

Weergave-instellingen

Is Anchor: Zet deze op ‘Ja’ als je de gelaagde navigatie wilt tonen.

Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

URL sleutel: Deze mag leeg gelaten worden bij het toevoegen van een nieuwe categorie. Magento vult dit veld automatisch in aan de hand van de naam. De URL key is het gedeelte van de URL achter de domeinnaam.

Meta titel: De Meta titel verschijnt in de adresbalk van de browser en in de zoekresultaten van zoekmachines. Het is aan te bevelen om voor elke categorie een goede Meta titel in te vullen die uniek is.

Meta trefwoorden: De belangrijkste trefwoorden van deze categorie achter elkaar gescheiden met een komma. Deze zijn voor de zoekmachineoptimalisatie. Google hecht weinig waarde aan deze trefwoorden.

Meta omschrijving: Omschrijving van de categorie in maximaal 160 tekens. De omschrijving wordt in de meeste gevallen overgenomen door de zoekmachines.

Ontwerp
Met deze opties onder dit tabblad is het mogelijk om voor de betreffende categorie aanpassingen te maken aan de layout die afwijkt van de standaard instellingen. Dit tabblad kan meestal overgeslagen worden.

 

Producten toevoegen aan een categorie

Een product kan vanaf de categoriepagina onder een categorie gehangen worden. Dit kan onder het tabblad ‘Producten in categorie’ maar dit kan ook bij het toevoegen en wijzigen van een product. Doorloop de volgende stappen om een product vanuit een categorie onder een categorie te hangen:

  1. Ga bij de betreffende categorie naar het tabblad ‘Producten in categorie’.
  2. Er verschijnt nu een tabel met bovenaan een zoekfunctie. Door in de eerste kolom te kiezen voor ‘Elke’ verschijnen alle producten die in de webshop aanwezig zijn. Door te kiezen voor ‘Ja’ verschijnen alleen de producten die aanwezig zijn in deze categorie. Klik na het wijzigen van een zoekcriteria op de button ‘Zoek’.
  3. Vink de producten aan die weergeven moeten worden in deze categorie.
  4. Klik na het toevoegen van de producten op ‘Opslaan’.

In de kolom positie is het mogelijk om een nummer in te vullen. Dit nummer beïnvloed de volgorde van de productweergave indien het sorteren van de producten is ingesteld op positie. De nummers bij positie hoeven niet oplopend te zijn.

 

Categorieboom aanpassen

Het is mogelijk om de positie van de categorieën aan te passen. Bijvoorbeeld als je van een hoofdcategorie een subcategorie wilt maken. Maar ook het aanpassen van de volgorde zoals die op de frontend wordt weergeven. De positie kan aangepast worden door deze te verslepen in de categorieboom (zie afbeelding 2.1). Dit werkt als volgt:

  1. Ga naar ‘Catalogus’ > ‘Categorieën’.
  2. Klik de categorie aan die je wilt verplaatsen, houd de muis vast en sleep deze naar de gewenste positie.
  3. Klik in de melding op ‘Ok’.

In deze afbeelding de categorieboom met de hoofdcategorie Schoenen en de subcategorieën Hardloopschoenen en Sneakers.

Gerelateerde items