Welke risico’s kleven aan het opzeggen van een domeinnaam?

Welke risico’s kleven aan het opzeggen van een domeinnaam?

Als je een domeinnaam opzegt doe je dit vaak omdat je denkt deze niet meer nodig te hebben. Maar is dat ook zo? Het komt vaak voor dat je de domeinnaam voor meer hebt gebruikt dan dat je op het moment van opzeggen aan denkt. Bijvoorbeeld een oud e-mailadres die nog gekoppeld staat aan een online dienst. Hier schuilt een groot gevaar.

Zodra een domeinnaam is verlopen komt deze voor iedereen beschikbaar. Een nieuwe eigenaar krijgt de mogelijkheid om er weer een website op te zetten en e-mailadressen aan te maken. Dit kan ook een eerder gebruikt e-mailadres zijn. Niet altijd wenselijk als de domeinnaam in handen komt van een concurrent of kwaadwillend persoon.

Stel je hebt een opgezegde domeinnaam nog op oude vergeten uitingen zoals brochures staan. De concurrent heeft een domeinnaam die voorheen van jou was geregistreerd en doorgestuurd naar zijn website. Dan maak je onbedoeld reclame voor je concurrent.

Als jouw oude e-mailadres nog staat gekoppeld aan online diensten dan kan de nieuwe eigenaar van de domeinnaam via de wachtwoord vergeten functionaliteit zichzelf makkelijk toegang verschaffen tot jouw account. Dit zou bijvoorbeeld kunnen bij een oud social media account die je niet meer actief beheert.

 

Wat gebeurd er als je een domeinnaam opzegt?

Wat er precies gebeurd na opzegging van een domeinnaam verschilt per extensie. In de meeste gevallen komt de domeinnaam in quarantaine. Bij een .nl domeinnaam duurt de quarantaine periode 40 dagen. Als een domeinnaam in quarantaine staat kun je er niets meer mee doen. Alleen de eigenaar kan de domeinnaam uit quarantaine halen. Nadat de quarantaine periode is verlopen komt de domeinnaam vrij en kan iedereen deze registreren.

 

Politierapporten op straat door verlopen domeinnaam

In 2017 ging het mis bij de politie. De politie had een groot aantal domeinnamen laten verlopen. Voorheen had elk korps een eigen domeinnaam met daarop e-mailadressen, bijvoorbeeld @politiebrabantnoord.nl. Later is dat aangepast naar @politie.nl. @politiebrabantnoord.nl is later opgezegd maar omdat de oude e-mailadressen bij veel partijen nog in het adresboek stonden werd hier nog vertrouwelijke informatie naar gestuurd. De politie had er goed aan gedaan alle domeinnamen aan te houden. Gelukkig is het hier goed afgelopen omdat de domeinnaam was geregistreerd door een ethisch hacker.

 

Wat moet je doen voordat je een domeinnaam opzegt?

  • Heb je ook e-mailadressen met deze domeinnaam zorg dan dat je alle accounts gekoppeld aan dit e-mailadres aanpast. Breng ook iedereen die dit oude e-mailadres heeft op de hoogte van je nieuwe e-mailadres.
  • Houdt de domeinnaam bij voorkeur nog minstens een jaartje aan als overgangsperiode voor website en e-mail. Stuur je website en e-mail door naar je nieuwe domeinnaam als je die hebt.
  • Heb je een website op deze domeinnaam gehad bekijk dan nog eens het verkeer erop. Misschien vind je nog verwijzende websites waar je jouw domeinnaam wilt laten aanpassen.

Gerelateerde items